Витамин B12 при терапия на афтозен стоматит

Резултатите от малко проучване сочат, че витамин В12 е ефективен, безопасен и евтин начин за лечение на рекурентен афтозен стоматит (РАС).

 


Честотата на РАС в общото население достига до 25%, като към настоящия момент няма утвърдено оптимално лечение. През последните години се тестват различни терапевтични подходи: адхезивни пасти, антисептици, витамини, билки и дори стероиди. Въпреки че изброените по-горе подходи намаляват болката и броя на лезиите в дългосрочен план, много малко от тях имат някакъв положителен дългосрочен ефект. Причинителите на афтозния стоматит са неизяснени.


В публикуван преди време доклад д-р Волков и колеги от Ben-Gurion University of the Negev (Израел) докладва за отлични дългосрочни резултати, постигнати чрез лечение на афтозния стоматит с витамин В12. Целта на настоящото проучване е да се потвърди ефективността на витамина в рандомизиран, двойно-сляп и плацебо-контролиран маниер.

Проучването включвало 58 пациенти, рандомизирани на сублингвален витамин В12 (1000 мкг) или плацебо в продължение на 6 месеца. Терапията с витамин В12 довела до значително намаляване на болката, броя на язвите и продължителността на лезиите. Подобренията не били повлияни от първоначалните серумни нива на витамин В12.


По време на последния месец от лечението 74.1% от активната група нямали никакви афтозни язви, докато при плацебо групата процентът бил само 32.


Механизмите, по които витамин В12 оказва своите положителни ефекти върху афтозния стоматит, са загадка. Имайки предвид еднакво ефективната терапия, независимо от базовите нива на В12, може да се предположи, че витаминът притежава все още неустановени функции.

Последно променена вНеделя, 05 Април 2020 18:46
Още в тази категория: « Избор на вода за уста

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм