Какво е силант? И кога е нужно поставяне.

1. Това е покритие на основата на фотополимеризираща пластмаса, обогатена с Флуор или Калций, които се излъчват постепенно.

 

2. Защо се поставя силант?

- След пробива на постоянните шести зъби на детето те са с незавършена минерализация в областта на фисурите(зъбните бразди) и те са по-уязвими.

- Много често (повече от 95% от хората) по зъбната повърхност се наблюдават тесни и дълбоки бразди. Те представляват идеална среда за заселване и развитие на бактериите, предизвикващи кариес. Защото в тези участъци и при най-стриктна хигиена, хранителните остатъци не могат да бъдат почистени. Ензимите, съдържащи се в слюнката и контролиращи дейността на бактериите, не могат да достигнат до целия обем от бактерии, заселили тесния участък. Горните слоеве поемат атаката на ензимите и слюнчените буфери. Така в долните дълбоки слоеве бактериалните колонии спокойно се размножават. От друга страна дебелината на емайла е най-тънка в областа на тези дълбоки участъци. Това означава, че за много кратко време, емайлът може да бъде разтворен с помоща на отделяната от бактериите млечна киселина. Веднъж достигнали долния слой - дентин, който вече е с протеиново съдържание, процеса напредва бързо и опасно към зъбната пулпа. Запечатването на тези участъци със силант е най-добрата профилактика против кариес.

3. Кои зъби могат да се покрият със силант?

По принцип всеки зъб, който съдържа участъци предразполагащи към развитие на кариес трябва да бъде предпазен със силант. Това са най-често:

- дъвкателните повърхности на кътниците и

- лингвалните повърхности на горните фронтални зъби

При всеки индивид има специфични особености, така че най-добре вашият стоматолог може да прецени, кои точно зъби и повърхности трябва да бъдат обработени.


4. Кога е най-добре да се постави?

По този въпрос, както и по-всеки друг, има различни мнения. Водещо мнение е, че е най-добре веднага след пробива на зъба да се запечатат опасните участъци. Аргументи са:

Първо: Зъбът, пробивайки, все още не е достигнал нивото на минерално съдържание, което да му осигурява добра устойчивост към киселинна атака. Това ниво ще бъде достигнато едва след няколко години в зависимост от хранене, хигиена, профилактика с флуориди, боледуване и т.н. Зъбът е най-уязвим към кариес в първите няколко години,  непосредствено след пробива.

Второ: Хигиената на децата в този период (6-12 години) в повечето случай е под всякаква критика. За това не можем да обвиняваме децата, а единствено родителите, които не се интересуват за здравето на децата си и зъболекарите, които не са обяснили на родителите за съществуващите опасности.

Трето: Храненето в този период е много непълноценно. Преобладаването на тестени и сладкарски изделия, недостигът от пресни плодове и зеленчуци е гибелно за здравето на пробиващите постоянни зъби. Тук идва ролята на родителите, личния лекар и зъболекар.

Скъпи родители, от вас зависи, дали детето ви ще има здрави и красиви зъби. Вие сте тези, които най-вече сте заинтересувани за здравето на децата си. Така, че питайте, интересувайте се, търсете най-доброто за своите деца. Няма лекар или зъболекар, който да ви откаже да ви информира, за да ви помогне. 

5. Какво представлява процедурата?

Поставянето на силант е бърза, сравнително проста за изпълнение процедура, траеща не повече от 20-30 минути.

- Първо се почиства добре зъба с четка и паста. Ако по зъба остане плака, тя ще играе роля на изолатор и силанта няма да може да се свърже добре със зъба. Това води до рано отпадане на силанта.

- След това, трябва да се изолира зъба от слюнката в устата. Това изолиране е задължително за всички манипулации в устната кухина. Слюнката полепнала по зъбната повърхност е отличен изолатор. 

- След почистването на зъба от слюнката се пристъпва към обработване на повърхностите с ецващ гел. Следва внимателно изплакване с вода и аплициране на силанта. Това става бързо и лесно, поради течливата му консистенция и удобна опаковка, във вид на спринцовка. Той много добре се разстила и попива в дълбочина. След около 40 секунди облъчване с фотополимеризационна лампа, зъбът е готов.

- Накрая се проверява за по-високи участъци от силанта, пречещи на захапката.

6. Болезнено ли е?

Процедурата е АБСОЛЮТНО БЕЗБОЛЕЗНЕНА! Дори и най-страхливите пациенти я приемат съвсем спокойно.

7. Колко време издържат?

При стриктно спазване на процедурата и употребата на висококачествен материал, силанта може да служи вярно много години. В зависимост от зъбната повърхност, дали е подложена на голям дъвкателен стрес и т.н.,  силантът може да издържи повече или по-малко време.

8. Скъпо ли е?

Това е най-евтината процедура, свързана с фотополимерни материали. Инвестицията е много разумна. Лечението на кариес и евентуални усложнения е много по-скъпо. 

9. Трябва ли да си мия зъбите след това?

Разбира се! Силанта предпазва най-уязвимата част, върху която е аплициран.

Последно променена вСъбота, 16 Февруари 2019 15:37
Още в тази категория: Зъбен кариес »

Оставете коментар

X

Вашето IP е запаметено!

Статиите са обект на авторско право! Моля, свържете се д-р Кацаров!

Този сайт събира бисквитки (cookies). Те ни позволяват да подобрим качеството на работа и да защитим потребителите от зловреден софтуер. Натиснете "Съгласен съм", за да продължите.
Виж подробности Съгласен съм